Makaleler
Köpeklerde Eğitim
Genel eğitim yavru köpeğiniz eve girdiğinde başlar. Çoğu zaman kararlı bir ses tonuyla “HAYIR” zaman içinde yeterli olacaktır. İstemediğiniz bir eşyayı kemiriyor veya onunla oynuyorsa siz kararlı bir ses tonuyla “HAYIR” deyin. Çünkü sizin ses tonunuzdan kızıp kızmadığınızı anlayacaktır. Sonra ona aldığınız oyuncaklardan bir tane verin ve sevin.Çok küçük yavrularda istediğiniz eğitimi vermek biraz daha fazla zaman alacaktır. Bunun için bıkmadan usanmadan anlatmak istediğinizi tekrarlamalısınız. Bu arada evde herkesin aynı davranış biçimini sergilemesi ve zaaf göstermemesi gerekmektedir. Yoksa siz farkında olmadan herkesi istediği gibi kullanacaktır. Unutmayın ona gelişme döneminde vereceğiniz iyi bir eğitim hem onun, hem de sizin hayatınızı kolaylaştıracaktır. Aksi halde 12-14 yıllık bir kabus ile birlikte yaşamak zorunda kalırsınız. Hayatı paylaşmak yerine ona bağımlı kalır ve onun kölesi olursunuz. Siz her gün onunla sanki bir insanmış gibi konuşarak eğitebilirsiniz. Otur, yat, kalk, yürü, yavaş, bekle ve dur gibi sözcükleri ödüllendirme yöntemini uygulayarak öğretebilirsiniz. İstediklerinizi uyguladığında onu mutlaka ödüllendirin. Bu ödül köpek çikolatası veya bisküvileri olabilir. İlk başta eğitimin anlamını çözemese de zaman içinde ödüllerinde katkısı ile sizin komutlarınıza uymaya başlayacak ve sonra da kelimelerin anlamını çözecektir.
Köpeğinizin tasmaya tepki vermemesi için mümkün olduğunca küçük yaşlardan itibaren tasma alışkanlığını kazandırmanız gerekmektedir. Aksi halde ileri yaşlarda takılan tasmalara alışması uzun zaman alacak ve bir o kadarda zor olacaktır.
3 aylıkdan itibaren (eğer aşıları bitti ise) artık ona dışarda gezdirme kayışı ile yürüme eğitimi verebilirsiniz. İlk günler tasma ile yürümek istemeyeceği için oturacaktır. Siz tasmayı hafifçe çekip bırakarak yürümesi için onu uyarın. Ama kesinlikle yerde sürüklemeyin.
Eğer farklı bir tarafa yürüyorsa siz onu takip edin. Önemli olan tasma ile yürümesidir. Tasma ile yürümeye alıştıktan sonra siz onu istediğiniz tarafa yönlendirebilirsiniz. Yürümeye başladıktan sonra sağa sola çekiştirmeler olabilir, sizin yapacağınız tasmayı kısa çekişler yaparak, onunla konuşarak uyarmak ve yanınızda yürümesini sağlamaktır. Tabii arada bir ödüllendirmeyi unutmayın. Yürüyüşlerde genel kural sizin solunuzdan yürümesidir. 6 aylık civarındaki bir yavru artık kendi ismini çok iyi öğrenmiştir. Onunla hem söz hem de gözle kontak kurabileceğiniz yaştadır. Başlarda eğitim için ona uzun olmayan 5-10 dakikalık zaman dilimleri ayırın. Sonra yavaş-yavaş süreyi uzatın. Etrafında onun konsantrasyonunu azaltıcı uyarımlar olmamasına dikkat edin.
Mümkün olduğu kadar sakin bir ortam seçin. Yemekten önceki zamanlar genellikle daha uygundur. Komut verirken aynı ses tonunu kullanın. Eğer o anda gereken tepkileri alamıyorsanız ısrarcı olmayın. Öfkelenmeyin ve sabırlı olun. Unutmayın ki köpekler bu gibi durumları çok iyi hisseder ve onlar da huzursuz olurlar. Eğitimi daha sonraya erteleyin. Çünkü onun konsantrasyonu da insanlarda olduğu gibi her zaman aynı olmayacaktır.
6 aylıktan sonraki eğitim döneminde köpeğiniz için uygun bir eğitim tasması da edinebilirsiniz. Bu tasma doğru bir şekilde kullanılırsa hem canını yakmayacak ve hem de onu daha kolay eğitmenizi sağlayacaktır.
Köpeğinizin eğitimini üstlenmek sorumlu bir köpek sahibi olmanın bir parçasıdır. Onu eğitmek saatlerce peşinizde sizi eğlendirmesi ve ortalıklarda dolaşması demek değildir. Bu sizin ve köpeğiniz arasında doğal ve güzel bir ilişkinin başlangıcıdır.
Köpeklerde davranış problemlerinin giderilmesinde en önemli unsur ona göstermiş olduğunuz sabır ve sevgidir. Ancak ilk adım muhakkak ki hayata köpeğinizin gözleriyle bakabilmek ve onunla aynı dili konuşabilmektir.